Tønes
fredag 6. mars
22:00 (Dørene åpner 21:00)
300,- + avg
Billetter

Tønes heter egentlig Frank Tønnesen, kommer fra det lille stedet Sokndal i Rogaland og er en av landets beste låtskrivere. Som tekstforfatter vil flere faktisk påstå at han er i en egen klasse, og det på flere måter.

Tønes følger opp den doble Spellemannsvinneren «Sån av Salve» med nytt album i 2015. Fullt av uanmeldte besøk, utslett og antikk – og tekster som kunne vært Ragnar Hovland-romaner.
Hans forrige album, «Sån av Salve», sikret ham spellemannspris for beste tekst og
for beste vise. Samtidig ble han tildelt den prestisjetunge Prøysenprisen.

Plata plukket med seg terningkast seks fra Dagbladet, terning fem fra VG, Dagsavisen, Aftenposten, Adresseavisen, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen og ørten andre anmeldere. I tillegg ble det kåret til årets beste norske album i Dagbladet og Dagsavisen.

Allerede debuten, «Rett Te Håves» (1996), var noe helt spesielt. Kombinasjonen av underfundige fortellinger, der tekstene forener det mollstemte med det kloke, og det komiske med det vanvittige gjorde Tønes verdensberømt. I alle fall i hjemfylket Rogaland. For selv om så vidt ulike forfattere som Ragnar Hovland, Tore Renberg og Håvard Rem har trykket ham til sine hjerter, har oppmerksomheten rundt og forståelsen for Tønes vært konsentrert til hjemfylket – ispedd spredning til steder som har aktivt utflyttede rogalendinger, eller som ønsker at de hadde det. Og steder som rett og slett bare er opptatt av unik og fabelaktig visepop på norsk.

Live består bandet av Arne Andersen (trommer), Erlend Aasland (Banjo, mandolin og generelt alle instrumentene du kan tenke deg), Gaute Tengesdal (kontrabass), Kjell Gudmestad (steelgitar) og Øystein Holmen (tangenter). Sammen med Frank gjør de at en Tønes-konsert er det morsomste, klartenkte og kanskje til og med noe av det mer omtenksomme du har hørt på lang, lang tid.

Det er derfor Tønes kan spille på Bondekvinnelaget i Bjerkreim sitt årsmøte, samtidig som han selger ut Stavanger Konserthus og Rockefeller.

For Tønes er fremdeles Frank Tønnesen. Fra det lille stedet Sokndal. Selv om han er i en helt egen klasse.

Id: 18år