Luftforsvarets musikkorps – musikk og propaganda
torsdag 7. april
19:30 (Dørene åpner kl 18:30)
100/175/225,- + avg
Billetter

Musikk er et mektig manipulasjons-instrument som spiller på de sterkeste følelsene våre.

Wolfgang Plagge er kveldens musikalske konferansier når vårt eget forsvarskorps inviterer til en tankevekkende reise inn i musikkens makt.

Vi starter med å se på hvordan Sovjetunionen kalkulert blandet musikk og politikk og beveger oss videre til Tysklands naziregime og DDR, før vi fortsetter til ferskere eksempler. Vi kommer til å spille mange storslåtte verker som har blitt brukt i propagandaøyemed.

Et eksempel på nasjonalistisk propagandamusikk er marsjen Preussens Gloria som ble spilt mens tyske soldater marsjerte opp Carl Johan under invasjonen av Norge. Det hele ble filmet og musikken ble brukt som symboleffekt på den okkuperende krigsmakten. I det tidligere Sovjet krevde Stalin at komponister som Sjostakovitsj og Katsjaturian skulle komponere verk som underbygget det totalitære regimets verdier. Disse to valgte å møte dette kravet på to vidt forskjellige måter, og gav hver på sin måte viktige bidrag til musikk- og propagandahistorien. Fra vårt eget land kan nevnes Sæverud sin Kjempeviseslåtten og Nordahl Griegs Til ungdommen som både i samtid og ettertid har hatt en enorm symbolverdi i nasjonsbyggingen.

Forestillingen om musikkens makt er visualisert med bilder og videoklipp.

Dirigent: Leif Arne Pedersen

Fri alder
Unummererte sitteplaser