Charlie Rackstead
fredag 27. november
22:00 (Dørene åpner kl 21:00)
280,- + avg
Billetter

Charlie Rackstead & the Sticklesbergen Ramblers

En kald Novemberdag i 1873, gikk Tudor og Magda Rakkestad i land i New York, etter å ha emigrert fra kummerlige kår hjemme i Norge. De tok seg derfra vestover, og endte opp i Minnesota, nærmere bestemt i den lille byen Sticklesbergen. Tudor startet der med lasking og flekking av skinn, og klarte på den måten å skape et levebrød for seg og sin lille familie. Det ble flere barn, deriblant Ola, som ble gift med Mary og fikk Tudor, som giftet seg med Anna og fikk Charlie. Innen den tid var Rakkestadnavnet amerikanisert en smule, og hadde blitt til Rackstead – som også er navnet på familiegården til slekta i Sticklesbergen.

Men om navnet er amerikanisert, står fortsatt alt som er Norsk i høy kurs på Racksteadgården i Sticklesbergen. Og som ung gutt fikk Charlie høre både historier og sanger fra «the old country», og lot seg tidlig fascinere av familiens historie og bakgrunn. Han oppsøkte det lokale historielaget og fikk der hjelp til å både lære mer Norsk, og få tak i både Norske aviser, blader og tidsskrifter – og ikke minst musikk! Gjennom plater og kassetter med artister som Åge Aleksandersen, The Kids, Randi Hansen, Halvdan Sivertsen og Knutsen & Ludvigsen, fikk den unge Norsk-Amerikaneren øynene og ørene opp for en helt ny og kontemporær side av Norsk kultur.

Men det ble likevel en noe ensom interesse for den ungen mannen. Det var få blant hans jevngamle venner som hadde den samme gløden for Norsk språk, og de gikk dermed glipp av budskapet i sangene. De skjønte ikke lengselen i «Forelska i læreren», desperasjonen og forvirringen i «Ku i tunnelen» eller den grensesprengende og betingelsesløse kjærligheten i «Hvis æ fikk være sola di». Men han var overbevist om at de ville bli like betatt av de vakre visene som han selv, hvis de bare forstod budskapet.
Derfor samlet han sammen sine gode venner banjo og strengevirtuosen Morty Lion, trommefantomet Sunny Johnson og den lettere tilbakestående langtransportsjåføren og bassisten Torsten Börckhauzmeister – med det for øyet å bringe Norsk musikk ut til et Engelskspråklig publikum hjemme i Minnesota.

Men prosjektet skulle vise seg å vekke betydelig interesse også i Norge, og ble etter hvert plukket opp av NRK P1 programmet «Lønsj». Charlie Rackstead har gjestet radioprogrammet ved flere anledninger, og spilt live i studio til overveldende respons fra Norske radiolyttere. Det som startet som et kulturutvekslingsprosjekt har blitt et internasjonalt fenomen, som nå kulminerer i albumet «Norwegian Classics», utgitt i samarbeid med Oh Yeah records og NRK. Her foreligger Norske klassikere som «Splitter Pine», «Mexico», «Fritt Liv», «Her kommer vinteren» og «Kjærlighetsvisa» og mange flere, direkte oversatt til amerikansk og fremført i Country-tradisjon av Charlie Rackstead & The Sticklesbergen Ramblers.

Det låter ikke bare som drivende bra country og bluegrass, men gir samtidig flere av Norges største musikalske skatter nytt liv og perspektiv. I forbrødringens ånd, på tvers av landegrenser og kontinenter, møter Norsk pop og rock-historie den amerikanske folkemusikken i et fyrverkeri av spilleglede og ektefølt kjærlighet til det som i bunn og grunn bare er fantastiske låter, på et hvilket som helst språk, med et hvilket som helst komp, i hvilken setting som helst. «Norwegian Classics» er antakelig det mest grensesprengende album du vil høre i år, i en salig blanding mellom to av de beste tingene i livet; Norsk musikk og banjo!
God fornøyelse.